یکی از درسهای مهم پایه ابتدایی که دانشآموزان باید آن را به خوبی یاد بگیرند، درس فارسی است. مباحث زیادی در فارسی پایه چهارم دبستان وجود دارند که دانشآموزان آن را باید یاد بگیرند. یکی از این مباحث، مبحث مفعول است. خانم فرزانه صدیقی فارسی چهارم دبستان و مبحث مفعول را به دانشآموزان همراه با بازی و سرگرمی آموزش میدهد. تیم محتوای اجی مجی در این مطلب این مبحث را به دانشآموزان آموزش میدهد و سپس خانم فرزانه صدیقی با استفاده از انیمیشنهای جذاب این مبحث را به صورت تصویری به دانشآموزان توضیح میدهد.
مبحث مفعول
آموزش فارسی چهارم دبستان : نهاد و گزاره
همان طور که میدانید هر جمله از دو بخش نهاد و گزاره تشکیل شده است. قبل از اینکه به سراغ توضیح این مبحث برویم بهتر است با چند مفهوم در ادبیات فارسی آشنا شوید. نهاد و گزاره یک جمله را تشکیل میدهند. نهاد کسی یا چیزی است که درباره آن خبر میدهیم. اما گزاره بخشی است که خبر را درباره نهاد بیان میکند. قبل از اینکه به سراغ مبحث اصلی برویم، تعریفهای زیر را در نظر داشته باشید:
- فعلها به دو دسته تقسیم میشوند: فعل گذرا و ناگذر
- فعل گذرا که به آن متعدی نیز گفته میشود به فعلهایی اشاره دارد که معنی آنها به تنهایی ناتمام است. این بدین معنی است که مخاطب به تنهایی این فعلها را درک نمیکند.
- فعل ناگذر که به آن لازم نیز گفته میشود برای رساندن معنی جمله به مخاطب کافی است. این بدین معنی است که مخاطب به تنهایی این فعلها را درک میکند.
مفعول
مفعول چیست؟
مفعول به کسی یا چیزی گفته میشود که کاری را انجام میدهد یا حالتی را قبول میکند. به عنوان مثال، مینا لیوانش را برداشت. همان طور که در این جمله مشاهده میکنید مینا فاعل جمله، لیوانش مفعول و برداشت فعل است. در زبان فارسی، این واژه، اسم یا یک گروه اسمی است که معنی جمله را کامل میکند. برخی از فعلها برای ساخت یک جمله دستوری علاوه بر نهاد به مفعول نیز نیاز دارند. یکی از مهمترین نکاتی که در مورد این مبحث باید به یاد داشته باشید این است که این واژه ضمیری است که قبل از حرف ” را ” میآید.
“را” یک نشانه است
“را” در زبان فارسی نشانه مفعول است. البته گاهی اوقات این حرف اضافه به صورت مشهود در جمله نمیآید. اگر این واژه جمله به صورت نکره به کار برود باید “را” پس از مفعول حذف شود.
انواع مفعول
در زبان فارسی مفعول میتواند به صورت انواع مختلفی در جمله وجود داشته باشد:
- یکی از انواع آن، نوع مستقیم است. به این نوع، بی واسطه یا صریح نیز گفته میشود.
- اگر مفعول شناسه یا معرفه باشد همراه با “را” میآید.
- اگر یک مفعول نکره یا به صورت ناشناس باشد همراه با “ی” میآید.
- اگر مفعول در جمله بدون “را” و “ی” باشد یک جنس را بیان میکند.
آموزش مبحث مفعول توسط فرزانه صدیقی
شاید برای شما این سوال پیش آید که چگونه میتوان این قسمت را در یک جمله تشخیص داد؟ شما میتوانید با استفاده از روشهای زیر، مفعول را در یک جمله تشخیص دهید:
- معمولا در اکثر مواقع بعد از “را” میآید.
- با استفاده از فعلهای گذرا میتوانید تشخیص دهید.
- یکی دیگر از راههایی که میتوانید برای تشخیص از آن استفاده کنید، اضافه کردن ” چه چیزی را ” و ” چه کسی را ” قبل از فعل است.
شما میتوانید در ویدیو زیر به صورت تصویری آموزش این مبحث را با تدریس منحصربهفرد خانم صدیقی مشاهده کنید. این ویدیو آموزشی با بازی و سرگرمی این مبحث ادبیات را آموزش میدهد:
آموزش مباحث ابتدایی با پکیجهای اجی مجی
اجی مجی با توجه به نیازهای دانشآموزان دوره ابتدایی، پکیجهای خاصی را برای آنها آماده کرده است. این پکیجها دارای انیمیشن و بازیهای سرگرم کننده هستند و دانشآموزان با استفاده از این پکیجها میتوانند به سادهترین روش ممکن درسها را یاد بگیرند. اساتید موسسه اجی مجی از میان بهترین اساتید کشور در حوزه آموزش ابتدایی انتخاب شدهاند و اکثر آنها معلمان نمونه کشوری هستند.
اجی مجی برای اینکه خیال والدین را بابت پکیجهای اجی مجی راحت باشد، نمونههای تدریس اساتید را در اختیار والدین قرار میدهد. البته والدین میتوانند 20 درصد از پکیجهای اجی مجی را به صورت رایگان در اختیار داشته باشند. شما میتوانید محتوای درسهای اول تا ششم ابتدایی را تنها با پرداخت هزینه پست و کاملا به صورت رایگان در اختیار داشته باشید. برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد محصولات و نمونههای تدریس اجی مجی به کانال تلگرام مراجعه کنید.