یکی از بزرگترین و مهمترین دغدغههای والدین، آموزش به کودکان است. کودکان در سنین پایین نیاز بیشتری به توجه دارند و هر سنی نیازمند آموزشهای خاص است. بسیاری از والدین با این سوال مواجه هستند که آموزش به کودکان باید از چه سنی شروع شود؟ مهارتهای مناسب باید در چه سنی به کودکان آموزش داده شود؟ آموزش به کودکان میتواند از دو جنبه متفاوت مورد بررسی قرار بگیرد. جنبه اول مربوط به مهارتهای زندگی و جنبه دوم موفقیت تحصیلی کودکان است. هر دو مهارت باید توسط والدین و در سنین کودکی به کودکان آموزش داده شود.
کودکان در سنین پایین با سرعت قابل توجهی رشد میکنند و آمادگی زیادی برای یادگیری دارند. بنابراین این موضوع بسیار مهم است که آموزش به کودکان را از سنین خاصی شروع کنیم و مهارتهای خاصی را به آنها آموزش دهیم. بسیاری از والدین از سنین 2 یا 3 سالگی شروع به آموزش مهارتهای پرچالش میکنند و تمامی مهارتها را به صورت همزمان به کودکان آموزش میدهند. لطفا این نکته را فراموش نکنید که کودکان سن کمی دارند و نباید تمامی مهارتهای شناختی و آموزشی را یکجا آموزش داد. تیم اجی مجی در این مطلب به والدین عزیز توضیح میدهد که در هر سن چگونه باید آموزشهای مورد نیاز را در اختیار کودکان قرار داد.
آموزش به کودکان
آموزش به کودکان: سنین 2 تا 3 سالگی
هر سنی برای کودکان آموزشهای خاص خود را دارد. اگر میخواهید کودکان به راحتی هر موضوعی را یاد بگیرند باید در سنین خاص از آموزشهای خاصی استفاده کنید. آموزش به کودکان در سنین بین 2 تا 3 سالگی باید طبق یک برنامه خاص و منظم باشد. والدین باید کارهای کوچک و ساده را به کودکان در این سنین آموزش دهند. سنین 2 تا 3 سالگی بهترین سن برای یادگیری مهارتهای اساسی زندگی هستند. شما میتوانید در سنین 2 تا 3 سالگی به کودکان موارد زیر را آموزش دهید:
- به کودکان کمک کنید تا وسایل بازی خود را مرتب کنند.
- به آنها یاد دهید که چگونه لباس بپوشند.
- به آنها کمک کنید تا وسایل را در جای درست قرار دهند.
- به آنها یاد دهید که چگونه دندانهای خود را مسواک بزنند.
آموزش به کودکان
آموزش به کودکان در سنین 4 و 5 سالگی
شاید یکی از مهمترین سنین کودکی که باید توجه ویژهای به آن داشت، سنین 4 و 5 سالگی است. بیشتر والدین در این سنین به کودکان نامها و شمارهها را آموزش میدهند. کودکان در این سنین بسیار فعال هستند و شما به راحتی میتوانید مفاهیم را به آنها آموزش دهید. والدین بهتر است از همین سنین شروع به آموزش مهارتهای ریاضی بسیار ساده کنند. آموزشهایی مانند شمارش و یاد دادن اعداد باید در این سنین شروع شود. شما میتوانید مهارتهای زیر را به کودکان آموزش دهید:
- آموزش اعداد، شمارش و مفاهیم ریاضی
البته والدین در کنار این آموزشها باید مهارتهای دیگری را نیز به کودکان یاد دهند:
- کودکان باید بدانند هر وسیله در جای مخصوص خود قرار دارد.
- کودکان باید نوع لباس پوشیدن را تشخیص دهند.
- آنها باید بتوانند وسایل را از یکدیگر تشخیص دهند.
آموزش به کودکان
سنین بین 6 الی 7 سال
معمولا تمامی کودکان در سن 7 سالگی وارد مدرسه میشوند. اما یک نکته مهم را به یاد داشته باشید که بهتر است قبل از شروع مدرسه کودکان وارد محیط پیش دبستانی شوند. سن 5 یا 6 سالگی بهترین سن برای ورود به پیش دبستانی است. کودکان باید قبل از ورود به مدرسه در این محیط حضور داشته باشند و به نوعی سرگرم شوند. سن 7 سالگی مهمترین سن برای کودکان است، زیرا آنها وارد محیط مدرسه میشوند و مفاهیم جدیدی را یاد میگیرند. نقش والدین در این سنین بسیار مهم و پررنگ است. آنها باید به کودکان یاد بدهند که مدرسه یک محیط برای آموزش است و مانند یک خانه برای آنها عمل میکند.
آموزش کودکان توسط والدین در خانه
اگر میخواهید آموزش به کودکان خود را در محیط خانه شروع کنید باید برخی از کارها و فعالیتها را به آنها آموزش دهید. والدین برای آموزش بهتر کودکان و آماده کرده آنها برای محیط مدرسه باید کارهای زیر را انجام دهند:
1) از کودکان سوال بپرسید
اگر میخواهید آموزش کودکان در محیط مدرسه آسانتر باشد از آنها سوال پرسید. بله پرسیدن سوال به آسانی کمک میکند تا با کودکان ارتباط بهتری داشته باشید. کودکان در سنین پایین بسیار کنجکاو هستند، بنابراین شما با سوال پرسیدن ذهن آنها را فعالتر میکنید. زمانیکه کودکان مهارتهای پایهای را آموزش میبینند شروع به پرسش و سوال میکنند. اگر والدین نیز از آنها سوالات باز بپرسند ذهن آنها برای یادگیری و آموزش آماده میشود.
2) به کودکان گوش دهید
شاید انجام این کارها بسیار ساده و جزئی باشند، اما همین روشهای ساده موجب میشوند که آموزش به کودکان در محیط خانه و مدرسه آسانتر شود. به صحبت کودکان گوش کنید و به سوالات آنها پاسخ دهید. کودکان در هر سنی مفاهیم جدیدی یاد میگیرند، بنابراین آنها علاقه دارند سوال بپرسند. والدین باید به کودکان گوش کنند و به سوالات آنها پاسخ دهند. این موضوع موجب افزایش شناخت کودکان در مورد مسائل میشود. والدین باید گاهی اوقات از کودکان سوال بپرسند تا متوجه شوند آنها مفاهیم را به درستی متوجه شدهاند یا خیر. کودکان باید از محیط خانه شروع به یادگیری کنند و سوالات خود را از والدین خود بپرسند.
3) برای کودکان خود کتاب بخوانید
یکی از مهمترین روشهای آموزش به کودکان در محیط خانه، خواندن کتاب است. مطالعه و خواندن کتاب برای رشد مهارتهای کودکان بسیار مهم و ضروری است. زمانی که با صدای بلند برای کودکان خود کتاب میخوانید موجب توسعه مهارتهای شنیداری کودکان میشوید. کتاب خواندن نه تنها نوعی آموزش به کودکان است بلکه انگیزه، کنجکاوی، حافظه و تعداد واژگان کودکان را افزایش میدهد. کتابهای مناسب با سن کودکان را پیدا کنید و همراه با آنها کتاب بخوانید.
آموزش به کودکان
4) از طریق بازی به آنها مفاهیم را آموزش دهید
مطالعات و بررسیها نشان میدهد که آموزش همراه با بازی و سرگرمی بسیار موثر است. اگر میخواهید آموزش به کودکان موثرتر باشد از بازی و سرگرمی برای آموزش مطالب استفاده کنید. این موضوع موجب میشود که کودکان نه تنها از درس خواندن و یاد گرفتن مفاهیم فراری نباشند بلکه به یادگیری علاقه بیشتری پیدا کنند. بازی موجب میشود که کودکان به دنیای کوچک خود راه داشته باشند و احساس کودکی را از دست ندهند. موسسه اجی مجی برای آموزش بهتر کودکان از پکیجهای آموزشی همراه با بازی و سرگرمی استفاده میکند. همین موضوع نیز موجب میشود که کودکان مفاهیم را بهتر یاد بگیرند و مسائل را برای طولانی مدت در ذهن خود نگه دارند.
5) با کودکان فعالیتهای هنری انجام دهید
آموزش به کودکان نه تنها در محیط مدرسه بلکه باید در محیط خانه نیز توسط والدین صورت بگیرد. اگر میخواهید کودکان فعالی داشته باشید باید در محیط خانه با آنها فعالیتهای هنری انجام دهید. فعالیتهایی مانند رنگ آمیزی، نقاشی و کاردستی نه تنها موجب سرگرمی کودکان در محیط خانه میشود بلکه مهارتهای حرکتی و ذهنی کودکان را نیز تقویت میکند. والدین در حین نقاشی و ساختن کاردستی میتوانند موجب رشد قوه تخیل کودکان شوند و آموزشهای لازم در مورد مسائل مختلف را در اختیار آنها قرار دهند.
آموزش به کودکان
6) همراه با کودکان آهنگ بخوانید
یکی دیگر از راههایی که والدین برای آموزش به کودکان میتوانند از آن استفاده کنند، خواندن آهنگ با کودکان است. بله به همین راحتی میتوانید با همراهی کردن کودکان، مهارتهایی مانند توسعه تفکر ریاضی را در کودکان تقویت کنید. مطالعات نشان میدهد که موسیقی رابطه مستقیمی با تفکر ریاضی در ذهن کودکان دارد. شنیدن ریتم موسیقی و خواندن آهنگ موجب توسعه مهارتهای ریاضی کودکان میشود. از طرفی دیگر این موضوع موجب تقویت مهارتهای زبان کودکان نیز میشود.
7) اطلاعات جدید را به قسمتهای کوچک تقسیم کنید
کودکان تا سنین 7 یا 8 سالگی ذهن بسیار فعالی دارند و همه مفاهیم را سریع یاد میگیرند. اما این بدین معنی نیست که والدین باید تمامی مفاهیم و اطلاعات را به صورت کامل به آنها یاد بدهند. والدین زمانیکه مفهوم جدیدی را به کودکان یاد میدهند باید مفاهیم را به قسمتهای کوچک و ساده تقسیم کنند. این روش موجب میشود که کودکان مفاهیم را به خوبی یاد بگیرند. اگر کلمات جدیدی را به کودکان یاد میدهید معنی آن کلمه را به طور کامل توضیح دهید. شما باید کودکان را تشویق کنید تا از این کلمات بیشتر استفاده کنند.